Je raadt het al, test één komt uit op 15 klontjes suiker per dag, test twee op 10, het toegestane maximum door de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoewel deze laatste overweegt de grens te verlagen naar 5. Nog werk aan de winkel dus...
Waar zit het grootste verschil tussen de twee testen? Uiteraard in de chocolade maar ook in de andere koekjes en desserts die 'niet voor dagelijks gebruik' zijn. Grootste boosdoeners, ook op een dag zonder chocola zijn:
- de zoete boterham 's ochtends (van choco naar confituur verlaagt het vetgehalte, niet het suikergehalte)
- de fruityoghurt
- het fruitsap
Deze dagen zonder chocola doen me effectief stilstaan bij gezonder eten en dat alles met mate moet. En nog blijven lopen ook. Goed bezig dus in deze tweede week!
3 opmerkingen:
Ik doe al voor het 4de jaar op rij een suikerloze vasten (zie blog: https://suikerloos.wordpress.com/). Ik scoorde bijgevolg maar 1 klontje suiker op de test van de Standaard, al moet ik wel zeggen dat ik een doorsnee weekdag in gedachten had, niet de dagen met taart-invitaties bij familie of vrienden.
Het voordeel van een paar jaargangen suikerloos vasten is dat mijn eetgewoonten veranderd zijn en ik veel dingen nu te zoet vind => ik heb niet meer de gewoonte choco of confituur op tafel te zetten, fruitsap komt alleen op tafel voor gasten, enz.
Zodra het een gewoonte is, is het absoluut niet meer lastig. En net daarom is 47 dagen vasten een goed idee, want al na 21 dagen heb je een nieuwe gewoonte gevormd. 47 dagen kunnen dus echt een verschil maken op lange termijn.
Ik scoorde 13 op de suikertest. Vrij hoog dus, maar nu ook niet dramatisch. Ja, fruitsap en yoghurt zijn ook grote boosdoeners. En koekjes en chocolade ;-) Ik zou het veel lastiger hebben bij Dagen Zonder Suiker dan bij Dagen Zonder Vlees...
oei Lies, nu lees ik jouw suikerblog en verneem ik het bestaan van 'jokers' en 'zondige zondagen' en ik was juist zo goed bezig ;-)
Maar echt volledig suikerloos zijn mijn dagen zonder niet, ik mag nog steeds confituur eten i.p.v. choco maar ik moet zeggen dat het inderdaad erg zoet begint te smaken.
Tot nu toe vind ik het een fijn experiment en we blijven de suikercorrespondent lezen!
Een reactie posten